Het tuinieren zoals ik deed tussen mijn 12de en 33ste levensjaar is een opsomming geweest van gewoonte, algemene kennis en gewoon je werk doen.

Daar stokte het op een gegeven moment mee omdat, wanneer je de tuin observeert, er steeds meer vragen komen en alles steeds onduidelijker lijkt te worden.

Het gifspuiten en automatisch beregenen van de tuin geven toch niet de bevrediging die je zou wensen. Veelvuldig zie je juist extra schade door het gebruik van deze middelen.

Een zoektocht op Google geeft geen vertrouwen want zelden vind je het juiste antwoord. Dat hoef eigenlijk ook niet; het juiste antwoord geeft de tuin wanneer je deze observeert.

Het ecologisch tuinieren is niets meer of minder dan doen wat volgens de natuur de meest logische stap is.

Dit betekent vanuit een economisch standpunt dat je inkomen direct daalt; ecologisch tuinieren betekent namelijk dat je eerder klaar bent met je werk. Je hebt dus verhoudingsgewijs meer klanten nodig voor hetzelfde inkomen.

Voor de klant betekent deze keuze een lagere rekening.

Voor mij betekent natuurlijk tuinieren persoonlijke bevrediging en een hoge mate van klanttevredenheid.

Het klantverloop is nihil en niet zelden is alleen een fysieke verhuizing de oorzaak van het beƫindigen van de zakelijke relatie.